Big news: In 2022, the Mainport Innovation Fund team and its partners joined forces with SHIFT Invest. Click here for the press release.
We now invest in Sustainable Aviation, Mobility & Logistics from our fund SHIFT Invest III. Please apply here.

Oct 30 2017

Logistieke tech startup Synple wint de Accenture Innovation Award 2017 (Dutch only)


De jury in de categorie 'Seamless Travel and Transport' maakte op vrijdagavond bekend dat "Synple met een eenvoudig maar baan doorbrekend model een sterke innovatie neerzet die bovendien een impact op de wereld zal hebben." Logistieke tech startup Synple heeft een samenwerkingsplatform voor wegvervoerders ontwikkeld. In de finale op vrijdagavond tijdens het Accenture Innovation Award evenement ontvingn het Synple Team de Blue Tulip Award voor beste innovatie.

Accenture scoutte dit jaar 770 innovaties van Start-ups maar ook veel grootbedrijven. In de afgelopen 2 maanden heeft een jury van experts uit de sectoren travel, transport en logistiek zich verdiept in meer dan 130 aansprekende innovaties. Synple zat in de finale met 5 andere partijen, die afgelopen vrijdag voor een groot publiek hun innovatie presenteerde. Na de pitch kwamen er vragen uit het publiek en van de jury over het verdienmodel, de toekomstperspectieven en het innovatieve onderscheid met andere initiatieven.

De jury, bestond uit een afvaardiging van de sectoren travel, transport, logistieke en innovatie-experts. Onder andere Mattijs ten Brink (CEO Transavia en jury voorzitter), Eric van den Dobbelsteen (directeur bij Booking.com), Onno Benninga (Directeur bij Google), Martin Gussinklo (planningsdirecteur bij FedEx Express), Liselotte de Maar (hoofd Global Travel bij Accenture Strategy), Janine van der Meijs (financieel directeur van Schiphol), Marco van Kalleveen, (operationeel directeur van Leaseplan), Debby Woesthuis, (directeur Bus bij GVB Amsterdam), vormden de jury.

De jury oordeelde dat op de punten 'impact op de wereld', 'schaalbaar business model', 'sociale innovatie' en 'technische innovatie' hoge scoorde. Met name het eenvoudige en toepasbare horizontale samenwerkingsmodel, dat concreet wordt toegepast door Synple is veel belovend, aldus Mattijs ten Brink, CEO Transavia, tijdens de prijsuitreiking.

Roderick Rodenburg, oprichter van Synple: "Een fantastisch evenement met mooie innovaties. Schitterend om hier deel van uit te maken en natuurlijk super trots dat we deze prijs mee naar huis nemen. Een erkenning van onze innovatie, maar vooral van ons sterke team!"

De prijs van de award bestaat uit een waardebon van 25.000€ voor advies van Accenture. "We willen deze waardebon inzetten om onze klanten, transportbedrijven, verder te helpen innoveren", aldus Machiel Resink, mede-oprichter van Synple.

Over de Innovatie van Synple

Met het software platform van Synple kunnen transporteurs eenvoudig vrachten combineren en ritten uitwisselen. Zo wordt de transportsector efficiënter, worden minder lege kilometers afgelegd, CO2 gereduceerd en winstgevendheid verhoogd. Eén op de vier vrachtwagens rijdt leeg over de weg. Het is de ambitie van Synple om dit 'leegrijden' met 50% te verminderen. Samen met partijen in de logistieke sector heeft Synple een samenwerkingsplatform ontwikkeld voor de onderlinge uitwisseling tussen transporteurs.

Net als digitale transportplatformen zoals Uberfreight, Convoy en Saloodo gebruikt Synple slimme technologie om vracht en capaciteit te matchen. Uniek aan Synple is dat ze realtime slimme combinaties maken van ritten tussen transporteurs onderling. Daarbij komt het gebruiksgemak voor de transportplanner, die met één klik de benodigde informatie verwerkt in zijn eigen transport management systeem. Deze uitwisseling van informatie vindt plaats via het Synple platform zonder dat vertrouwelijke informatie hoeft te worden prijsgegeven of aanpassingen in het huidige systeem vereist zijn. Samenwerking met één druk op de knop!

Transporteurs kunnen het Synple platform als samenwerkingsmodule eenvoudig met hun bestaande systemen koppelen. De oplossing van Synple bespaart een transportplanner veel tijd en zoekwerk en stelt hem in staat ritten efficiënter uit te voeren. Naast tijdsbesparing en minder fouten, leidt de oplossing tot besparing van wegkilometers, minder CO2 uitstoot en daarmee duurzame winst voor de transportsector.

Nationale - en internationale partijen die met Synple projecten en pilots hebben gedaan zijn enthousiast en bevestigen het gebruikersgemak voor de planner. De komende tijd zullen grote en kleinere transportbedrijven in Nederland en België worden aangesloten, om vervolgens in 2018 verder in Europa uit te rollen.

Over Synple

Synple is in 2015 gestart met toegepast onderzoek op het gebied van logistieke samenwerking in de wegtransportsector. In samenwerking met o.a. Dinalog, Connekt en TNO zijn projecten opgestart om het concept te testen. De oprichters, Roderick Rodenburg en Machiel Resink, zijn in 2016 gestart met het ontwikkelen van een eerste versie van het Synple platform. In 2017 is begonnen met de uitrol van een schaalbaar platform. Synple is actief in het wegtransport van zware goederen (heavy and special goods) en pallet transport (FMCG). Zie synple.eu voor meer informatie.

Over #AIA2017

Het programma van Accenture Innovation Awards is een jaarlijks programma dat als doel heeft om een uitgebreid ecosysteem te ontwikkelen, waarin nieuwe initiatieven samenkomen, om gemeenschappelijk de innovatie verder aan te jagen. Het programma bestaat uit een aantal activiteiten die gedurende het jaar georganiseerd worden. Zie innovation-awards.nl voor meer informatie.

Synple

synple.eu / synple.pr.co
Roderick Rodenburg, rr@synple.eu of +316 53 63 72 81

Share this article:

Contact us

Follow us on Linked-In

info@mainportinnovationfund.nl

Laan van Kronenburg 14, 1183 AS Amstelveen